Skip to content

BREATHWORK/PRANAYAMA

Hur du kan öka hälsa och välmående med andning 

I denna workshop kommer vi djupdyka i yogans kanske mest centrala del – andningen!

Hur vi andas har stor betydelse för hur vi mår både rent fysiskt men kanske framförallt känslomässigt. Andningen är direkt kopplad till upplevelser som stress, oro/ångest, rädsla eller irritation. Vi har mycket att vinna genom att utforska detta kraftfulla verktyg som vi alltid har med oss!

Breathwork eller Pranayama som det heter på Sanskrit består av olika tekniker för att medvetet öka vår energi och välbefinnande med hjälp av andningen.

 Under workshopen går vi igenom några av de klassiska andningsövningarna för att medvetet styra vårt välbefinnande. Du kommer bland annat få lära dig mer om:

  • Ujjayi andning (det psykiska andetaget) – Som kan användas tillsammans med yogaställningar (asana) och ingår i flera olika meditationstekniker. Bra för avslappning och blodtrycket.
  • Nadi Shodana – Växelvis andning genom näsan, balanser sympatiska och parasympatiska nervsystemet
  • Bhastrika – Lindrar oro, panikkänslor, depressioner
  • Kapalabhati – Renar främre delen av hjärnan och luftvägarna 

Vi går också igenom de lås och hållningar (mudras och bandhas) som hör ihop med de olika övningarna.

De utvalda övningarna lär oss bli medvetna om vår andning och därmed mer närvarande i nuet – otroligt effektivt mot stress och oro. Övningarna bidrar också till att rena kroppen då de också masserar de inre organ som stimulerar kroppens reningsprocesser och stärker immunförsvaret.

Förutom de specifika pranayama-övningarna gör vi även ett kortare klassiskt hatha yogapass med lugna yogaställningar. Workshopen avslutas med Satyananda Yoga Nidra (guidad djupavslappning).

VARMT VÄLKOMMEN!

Tid kommer

Vem kan deltaga: Alla kan deltaga, både nybörjare, fortsättare och yogalärare!
Tid: 09.00 – 12.00, Kom gärna en liten stund innan 
Kostnad: 450 kr 
Plats: Jönköping, Torpagatan 34 ingång från Björngatan
Utrustning: Du behöver bara lätt sittande kläder